Mnogi avtorji pravljico razlagajo kot most med otrokom in odraslim, most med svetom realnosti in svetom domišljije. Pri uri pravljic otroke načrtno in premišljeno usmerjamo in uvajamo v svet umetnosti in literature. Z novimi zgodbami širimo otrokovo literarno obzorje, obenem pa s primernim izborom zgodb oblikujemo in brusimo otrokov literarni okus. Otrok preko knjige spoznava svet in kulturo, zgodbo doživlja, obenem pa si izoblikuje mnenje, predstavo o realnem in domišljijskem svetu.

Z sodelovanjem z Vrtcem Kočevje skušamo otrokom že v predbralnem obdobju na zanimiv in igriv način približati knjigo ter knjižnico ter jih s pomočjo pravljice popeljati v mavrični svet domišljije. Obiski posameznih skupin enot Vrtca Kočevje so v naši knjižnici organizirani vsak drug četrtek ob 9. uri zjutraj.

V času izrednih razmer na našem YouTube kanalu naša bibliotekarka Pia za vas pripravlja pravljične videoposnetke.  Preko pravljičnih uric Beremo z Berijem, lahko otroci sodelujejo v projektu Dogodivščina medvedka Berija tudi na daljavo!