V sredo, 22. januarja, ob 18. uri je v naši knjižnici potekal pogovor s pisateljem Matetom Dolencem, avtorjem pred kratkim izdane knjige Kako dolg je čas in režiserjem filma iOtok, ki smo si ga lahko ob 19. uri ogledali v dvorani KCK, Miho Čelarjem.

Mateta in Miho povezuje ljubezen do morja in hrvaških otokov, Miho pa je skozi Matetove romane očaral prav otok Biševo, o katerem se je odločil posneti dokumentarni film. S pisateljem sta se ponovno odpravila na ta čarobni otok, ki pa danes ni več to, kar je nekdaj bil. Pretresen nad žalostnim stanjem otoka se je režiser odločil za vmesni korak do filma, s katerim je želel pomagati njegovim prebivalcem. Skupaj s pisateljem sta 2017/2018 ustvarila multimedijski projekt iOtok, predstavljen na spletni strani www.iOtok.eu, ki z epizodami “v živo” pripoveduje zgodbo o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti. Zgodbo je spremljalo več kot 132.000 gledalcev iz več kot desetih držav, od tega več kot 45.000 iz Slovenije. Kljub temu se na Biševu ni nič spremenilo na bolje, danes je od trinajstih prebivalcev otoka teh ostalo le še deset. Danes je tu tudi dokumentarni film iOtok, ki prikazuje življenja otočanov in njihovo borbo za svoje pravice in avtonomnost otoka.

Knjiga Kako dolg je čas je zbirka kopenskih in morskih pravljic, ki v svojem fantastičnem, domišljijskem jeziku prav tako razglašajo tragično stanje narave in prikazujejo aktualne družbene dogodke. Pravljice so zato primerne tako za otroke, ki jih bodo videli kot zgolj to, kot tudi za odrasle, ki bodo v njih prepoznali satiro sodobnega sveta.