JUHU! Danes je 2. april, MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE! ÔÇŹ­čôÜ­čÉş
Leto┼ínje leto je za nas ┼íe posebej pomembno, saj je prav Slovenska sekcija IBBY ┬╗sponzor┬ź 2. aprila 2020, kar pomeni, da se mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu praznuje s slovenskimi spodbudami! Poslanico in plakat sta tokrat ustvarila na┼ía odli─Źna slovenska avtorja: pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepan─Źi─Ź. ­čÄĘ­čľő
Peter Svetina: LAKOTA PO BESEDAH

V moji de┼żeli konec aprila ali za─Źetek maja ozelenijo grmi, ki jih kmalu nato naselijo zapredki metuljev. Kot vata ali kot sladkorna pena zgledajo, li─Źinke pa po┼żirajo list za listom, dokler grmi niso videti popolnoma opusto┼íeni. Ko se metulji razvijejo, odletijo, grmi─Źki pa kljub temu niso uni─Źeni. Ob letu ponovno ozelenijo, spet in spet.

To je podoba pisateljice, podoba pesnika. Zgodbe in pesmi ju izjejo, iz─Źrpajo ju, in ko so napisane, odletijo, odidejo v knjige, odidejo med poslu┼íalce. To se ponavlja.

In kaj se zgodi s pesmimi in zgodbami?

Poznam fanta, ki so mu operirali o─Źi. Dva tedna po operaciji je moral le┼żati le na desnem boku, potem ┼íe mesec dni ni smel brati, ni─Źesar. Ko je po mesecu in pol prijel v roko knjigo, se mu je zdelo, kot da bi besede z ┼żlico zajemal iz sklede. Kot da bi jih jedel, zares jedel.

In poznam dekle, ki je zdaj u─Źiteljica. Pravi: Otroci, ki jim star┼íi niso brali knjig, so siroma┼íni.

Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nih─Źe si z njimi ne bo napolnil ┼żelodca. So hrana za duha in du┼ío.

Kadar je ─Źlovek la─Źen in ┼żejen, se mu stisne ┼żelodec, osu┼íijo se mu usta. I┼í─Źe, kje bi lahko dobil vsaj kos kruha, skodelico ri┼ża, koruze, kak┼íno ribo ali banano. Bolj ko je la─Źen, bolj se mu o┼żi pogled, ne vidi ve─Ź drugega kot par gri┼żljajev, ki bi ga nasitili.

Lakota po besedah se ne ka┼że tako, ka┼że se kot malodu┼ínost, kot brezbri┼żnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova du┼ía premra┼żena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili.

To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.

─îe tega doslej nismo po─Źeli, je upanje, da se nasitimo?

Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala u─Źiteljica, bere zgodbe svojim ┼íolarjem. Vsak petek. Vsak teden. ─îe kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami.

Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

Izkoristite ta dan za prijetne trenutke ob skupnem branju!
Va┼ía Knji┼żnica Ko─Źevje