KNJIŽNI MOLJ

18 . 3. 2022

SVENSSON, PATRIK: EVANGELIJ PO JEGULJAH: PRIPOVED O NAJSKRIVNOSTNEJŠI RIBI NA SVETU

Mladinska knjiga, 2022

Prvenec švedskega novinarja je nenavaden, a posrečen preplet naravoslovja in romanopisja. Pripoveduje namreč o jeguljah – ribah, ki spominjajo na kačo, deževnika ali morsko pošast in že od nekdaj v ljudeh zbujajo večplastne občutke – od spoštovanja, radovednosti, do nelagodja in celo zavračanja. Znanstvenike je stoletja dolgo begal njihov izvor, številne preobrazbe in skrivnostno življenje. Že Aristotel je preučeval njihov nepojasnjen izvor, za njim pa še mnogi drugi raziskovalci.

Obenem pa je to tudi povsem intimna zgodba o očetu in sinu ter njunem odnosu. Tako kot je sčasoma postala švedska kulturna dediščina, je za Svenssona postala vez z očetom in zanimanje, ki ju je povezovalo brez odvečnih besed.

Privlačno, berljivo, celo napeto branje, ki nas popelje skozi znanstveno zgodovino, z vsemi ugankami, skrivnostmi in celo nesporazumi. Obenem pa prikazuje nas same – človeško vrsto, ki jo žene radovednost in potreba po tem, da iščemo resnico in razlago, od kod vse izvira in kaj pomeni. Branje, ki nas povsem nepričakovano popelje tudi na raziskovanje naših notranjih globin.

Odlomek iz besedila:

»Še danes si znanstveniki prizadevajo odkriti prave metode, če sploh obstajajo, za gojenje jegulj, kar ne bi bilo pomembno le za japonsko pridelavo jegulj, temveč tudi za preživetje jegulje. /…/ Znanstveno navdahnjeni optimist bi rekel, da je le vprašanje časa. Z močno voljo in dovolj časa bo znanost našla pot, kako rešiti vse uganke. Vprašanje jegulje je v različnih preoblekah preživelo stoletja, a izkušnje govorijo, da bomo prej ali slej našli odgovor. Samo čas potrebujemo. A žal se jeguljam čas izteka.«

GROEN, HENDRIK: ZADNJI SKRIVNI DNEVNIK HENDRIKA GROENA, STAREGA 90 LET: VEDREGA DUHA JEMLJEM SLOVO

Mladinska knjiga, 2021

Bralci so se konec lanskega leta razveselili izida zaključnega dela trilogije o Hendriku Groenu, ki jesen življenja preživlja v domu upokojencev na Norveškem. V prvem delu je štel 83 let in četrt, sedaj jih je dopolnil 90. Počasi, a neizprosno ga zapušča spomin in odloči se, da bo spisal še poslednji dnevnik.

Pred nami se razgrnejo zapisi, ki so prežeti s humorjem in vedrim pogledom na svet. Tudi Hendrik ne morem mimo epidemije in na ta račun zapiše kar nekaj krepkih in zabavnih domislic. A vsebina ni samo lahkotna. Spomini in podobe, ki prihajajo na dan, so izjemno ganljivi, čustveni, žalostni in nas nikakor ne morejo pustiti hladne.

Čudovita pripoved anonimnega avtorja, ki na humoren, a vendar spoštljiv način, prikazuje staranje ter nas vabi, da užijemo življenje, dokler ga lahko in ne glede na vse ohranimo dostojanstvo ter vedrega duha.

Odlomek iz besedila:

»Običajno nisem tako čustven, a zadnje čase mi solze kar pritečejo. Že vse življenje je gospod Groen živi zgled obvladanosti tako v šoli kot zunaj nje, zadnje čase pa razumnega ravnatelja kadarkoli naenkrat popade žalost ali jeza.«

WOHLLEBEN, PETER: ALI VEŠ, KJE DOMUJEJO ŽIVALI?: ODPRAVA SKOZI GOZD IN PREKO TRAVNIKOV

Narava, 2021

Gozdar, predavatelj, pisatelj, ustanovitelj gozdne akademije, predvsem pa predan ljubitelj narave, že vrsto let deli svoje bogato znanje o naravi, ki nas obdaja. Pri založbi Narava so poskrbeli za nov odličen prevod njegovega priročnik, ki je v prvi vrsti namenjen otrokom, ki so že prestopili šolski prag.

Skupaj s pisateljem se odpravimo na raziskovanje živali, ki jih najdemo na vrtu, ob vodi, v gozdu in hiši. Besedilo je zabavno in otrokom privlačno, popestrijo ga številne fotografije, zabavni poskusi, kvizi in zanimivosti iz živalskega sveta. Med drugim tako izvemo, kje vse domujejo živali, kaj jedo, kako se med seboj sporazumevajo, kako rastejo in odraščajo mladički, ter celo, kaj živali čutijo.

Odličen priročnik, ki nas spodbuja, da se skupaj z otroki odpravimo na raziskovanje bližnjega travnika, v gozd ali pa le uživamo v skupnem branju in času, ki ga preživimo skupaj.

Odlomek iz besedila:

»Male rovke so najmanjši sesalci na svetu. Tehtajo enako kot majski hrošč! Čeprav so podobne mišim, z njimi niso v sorodu, pač pa z ježi. Najraje imajo žuželke, med lovom jim srček utripne do tisočkrat na minuto. To je desetkrat več kot tebi.«

HEILAND, JULIE: DIANA, KRALJICA LJUDSKIH SRC

Učila, 2022

Zgodba temelji na resničnih dogodkih in čudovito prikazuje življenje ene od najpriljubljenejših osebnosti našega časa – princese Diane. Po poroki z večnim britanskim prestolonaslednikom Charlesom, ki je bil njena resnična in velika ljubezen, je spoznala, da je ujeta v zlato kletko in nesrečen zakon. Starostna razlika, značajsko neujemanje, ranjeno otroštvo, izjemno slaba samopodoba ter stalna moževa nezvestoba, so Diano pahnile v obup in bulimijo. Mož v njej nikoli ni znal videti opore, njene ljubezni ni cenil, veliko priljubljenost med ljudmi pa ji je celo zameril. A Diana se je uprla zahtevam dvora, kjer mora biti posameznik vedno podrejen monarhiji. V sebi je začutila, da ne želi biti nedostopna, oddaljena članica kraljeve družine. Prekršila je večstoletno tradicijo in strogi protokol ter odšla med ljudi. Da bi se z njimi pogovarjala, jih poslušala, segla v roko, objela, tolažila. Iz naivne, brezupno romantične deklice se je nepričakovano povzpela na mesto pravljične princese, se upirala primežu dvornih spletk, sčasoma zablestela kot modna ikona in nazadnje postala to, kar si je želela najbolj – biti kraljica ljudskih src. Navkljub prezgodnji in tragični smrti je Diana s svojim pogumom, močjo, strastjo in ljubeznijo navdihnila nešteto ljudi po vsem svetu, ki so se zgledovali po njej. S svojim življenjem je pustila neizbrisen pečat in postala ena od legend našega časa.

Odlomek iz besedila:

»Dolgo je trajalo, da sem dojela nekaj nadvse pomembnega«, je dejala. »Če se ne počutiš dobro, trpiš, te pobira od hrepenenja, si jezen ali zbegan, nisi šibak. Pač pa si živ. Biti človek ni težko zato, ker to počneš narobe, temveč zato, ker to počneš prav. Opustila sem predstavo, da naj bi bilo življenje preprosto. Toda to ne pomeni, da življenje ne more biti čudovito. Brutalno je in lepo. Življenje je brutalno lepo, če je tako ljubše.«

V prijeten začetek vikenda naj vas pospremi še misel iz pesmi Prosti čas Ferija Lainščka:

Kaj vemo o času? Da gre in mineva. /…/ Zato si želimo več prostega časa. Več časa za sanje, za ždenje, cartanje, za urice polne prijetne bližine in tihe trenutke za samost in branje.

Nabor odličnih knjig za branje vas že čaka v Knjižnici Kočevje, tokratno oddajo Knjižni molj pa je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


KNJIŽNI MOLJ

4. 3. 2022

Bliža se 8. marec, mednarodni dan žena, in v duhu bližajočega praznika vam v tokratni oddaji Knjižnega molja ponujamo v branje zgodbe žensk. S svetovno popotnico se bomo podali v amazonski pragozd, v priročniku pobrskali za nasveti o poglobljenem partnerskem odnosu in osebnem zadovoljstvu, spoznali bomo življenjske zgodbe izjemnih žensk, ki so premikale meje našega sveta in za konec pokukali v resnično in navdihujočo pripoved najmlajše dobitnice Nobelove nagrade za mir.

BRVAR, KATJA: UJETNICA PRAGOZDA

Samozaložba, 2021

Za tem naslovom se skriva resnična zgodba svetovne popotnice in iskalke resnice, ki je več kot desetletje zbirala znanje pri številnih učiteljih, šamanih, modrecih, v puščavi, gorah in pragozdu. Solo potovanja so avtorici prinesla mnoga duhovna spoznanja, spoznavala pa je tudi mnoga starodavna plemena. Ko se je skozi blatno gorovje Sierra Nevade odpravila do indijanskega plemena Kogi, ki običajno medse ne sprejme tujcev, se ji je kot eni izmed redkih belk ponudila priložnost živeti z njihovo družino in ta pristni stik je v njej vzbudil željo po učenju domorodskih modrosti in spoznavanju amazonskih rastlin. V amazonskem pragozdu se je nenehno telesno in umsko preizkušala. Lotila se je posebne mesečne diete tradicionalnega značaja, ki je potekala v osami, se naučila bivati s ščurki, kolibo pogosto delila z majhnimi in velikimi živimi bitji, kjer ni manjkalo niti tarantel, si pridobivala znanja o uporabi rastlin in se spopadla celo z življenjsko ogrožajočim urokom.

Katja Brvar, po izobrazbi kulturologinja, po duši pa hvaležna učenka domorodskih modrosti je napisala odličen prvenec in obeta se vam zares razburljivo branje. Tudi če ni v vas niti kančka popotnika ali avanturista, bi si pa vseeno želeli pokukati v amazonski pragozd, je knjiga odlična izbira. Pazite le, da vas Ujetnica pragozda ne posrka vase, saj jo boste prebrali na mah, ob tem pa postali bogatejši za marsikateri odgovor ali pa boste celo bolje spoznali sami sebe. In to kar s kavča!

Odlomek iz knjige: »Topla oblačila, streha nad glavo, udobna postelja, pitna voda in neoporečna hrana – če imaš to, si bogat. Ko z nahrbtnikom potuješ po svetu, resnično razumeš, kako pomembne so te dobrine in kako malo človek potrebuje, da je lahko srečen. A kaj ko tako radi zakompliciramo stvari, spregledamo bistvo, se spotikamo ob malenkosti, se pehamo za nepotrebnimi dobrinami ali opravljamo soseda … Brez potrebe. Raje pograbi svoj nahrbtnik in uženi pot. Kako? Just do it.«

 JUHANT, MARKO / MRVIČ, TONI: ŽENSKE MOJEGA ŽIVLJENJA – KAKO S PARTNERICO, HČERJO, MAMO IN TAŠČO

Čmrlj, 2021

Marko Juhant – specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti ter Toni Mrvič – priznani terapevt družinskih in partnerskih odnosov, sta napisala že drugo skupno knjigo. Po tem, ko stadecembra 2020 izdala priročnik z naslovom Iskreno o moških – kako s partnerji in sinovi, namenjen ženskam, sta bila po skoraj vsakem pogovoru o knjigi deležna komentarja, da je napisana enostransko. Odločila sta se, da napišeta priročnik, ki bo tudi moškim pomagal, da se lažje povežejo z ženskami v svojem življenju.

V štirih sklopih vam v razmislek in v pomoč pri marsikateri moški zagati, ponujata nasvete, ki bodo moškim olajšala delo in poglobila partnerski odnos, ženskam pa sporočata: »Tudi vam, gospe, ki ste vzele knjigo v roke, bo spremenila življenje – če svojega moškega motivirate za branje. To znate in zmorete. Lahko pa mu jo tudi same preberete naglas. Poglavje po poglavje. To vama bo omogočilo, da se o vsakem poglavju tudi pogovorita.«

Odlomek iz knjige: »Zato ženska od moškega želi čas, pogovor, ljubezen, priznanje in s tem občutek, da je cenjena in varna. Če ji partner vse to daje, se bo z njim počutila čustveno povezano. To pa bo izredno pripomoglo k temu, da bo polno zaživela svoje lastno ženstveno življenje.«

NEPOZABNE: ŽENSKE, KI SO PREMIKALE MEJE NAŠEGA SVETA

Mladinska knjiga, 2020

Če nas vprašajo po imenu najbolj znane slovenske slikarke, kar hitro odgovorimo, da je to Ivana Kobilica. Tudi če bi omenili Zofko Kveder, pisateljico, urednico, prevajalko in borko za pravice žensk,bi zagotovo prikimali. Poznamo! Kaj pa Eleonora Jenko Groyer? Slišite prvič? Danica Melihar Lovrečič? Vam ni poznano, a vas zanima? V knjigi Nepozabne boste spoznali kar petdeset izjemnih žensk, ki so vsaka na svojem področju pogumno utirale nove poti in sooblikovale našo skupnost ter mnogim generacijam žensk omogočile, da v življenju počno, kar je bilo pred tem dovoljeno samo moškim.

Življenjske zgodbe velikih žensk in njihove poti je zapisalo dvajset avtoric, ki se v vsakodnevnem poklicnem in raziskovalnem delu ukvarjajo z vprašanji položaja in pravic žensk, za raznoliko galerijo podob, ki nagovarjajo širok krog občinstva pa je poskrbelo deset likovnih umetnic.

Navdihujoče branje za vse generacije, predvsem nagovarja mladostnice in mladostnike, ki na svoji poti odraščanja potrebujejo znanja in informacije, ki spodbujajo radovednost po novem raziskovanju in odkrivanju.

Odlomek iz knjige: »Kristina Brenkova je kot ena od ustanoviteljic Bralne značke prekrižarila Slovenijo in se rada srečevala z otroki. Trdila je, da »pisanje za otroke in mlade pri nas ne more biti lagodno pripovedovanje sladkih zgodbic s srečnim koncem, ne cingljanje s praznimi verzi, temveč nazorno ponazarjanje vznemirljive resnice, ki naj male bralce budi, rojeva v njih vprašanja, ki terjajo odgovorov in pušča v njih neizbrisno sled«.«

YOUSAFZAI, MALALA: MALALA IN ČAROBNI SVINČNIK

Ilustracije: Kerascoët

Grafenauer, 2021

Resnična in navdihujoča pripoved najmlajše prejemnice Nobelove nagrade za mir Malale Jusafzaj nas popelje v dolino Svat na severozahod Pakistana. Predstavi se nam deklica, ki  vsako noč sanjari, da bi dobila svoj čarobni svinčnik, s katerim bi narisala boljši svet, svet miru. Ko dopolni deset let pa se nad njihovo dolino zgrnejo težave – nevarni in vplivni moški se odločijo, da dekletom prepovejo hoditi v šolo. Deklica se začne spraševati, kaj lahko sama stori. Prepričana, da morajo vsi otroci imeti možnost, da se izobražujejo, svoj čarobni svinčnik zamenja za pravega in začne pisati. Piše govore, potuje po celotni državi in deli svojo zgodbo. Govori v imenu vseh deklic, ki ne morejo govoriti zase in ko njen glas postane vpliven, jo talibani brutalno napadejo, da bi jo utišali, a Malala čudežno preživi.

Malalo Jusafzaj je javnost prvič spoznala, ko je pod psevdonimom Gul Makai pisala o življenju pod vladavino talibanov. Leta 2011 so Malalin pogum in zavzemanje v Pakistanu počastili z državno mladinsko nagrado za mir, leta 2013 pa je dobila tudi mednarodno mladinsko nagrado za mir in nagrado Amnesty International ambasador vesti. Istega leta je ustanovila Malalin sklad, ki je odprl dekliške šole za sirske begunke v Pakistanu, Libanonu in Jordaniji. Deklica je danes znana po vsem svetu, zaradi svojih prizadevanj za pravice deklic do izobraževanja je od leta 2014 tudi najmlajša dobitnica Nobelove nagrade za mir.

To čudovito pripoved je prevedel Boštjan Gorenc, zgodbo pa sta imenitno ilustrirala francoska ilustratorja, ki delujeta pod skupnim imenom Kerascoët. Malalas svojo resnično zgodbo tako otrokom kot tudi odraslim odstira pogled v manj privilegiran svet. Polaga nam na srce, naj nas ne bo strah zagovarjati svojih načel in dokazuje, da je čarovnija povsod v življenju.

Odlomek iz knjige: »En otrok, en učitelj, ena knjiga in en svinčnik lahko spremenijo svet.«

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje.