KNJIŽNI MOLJ

21. 1. 2022

ČERNETIČ, MIHAEL: DRUŽINSKA SREČA PO NAŠE: AVTOETNOGRAFSKO RAZISKOVANJE O RAZVIJANJU PSIHIČNEGA BLAGOSTANJA V DRUŽINI

Pot naprej, 2021

Psiholog, psihoterapevt, raziskovalec, visokošolski učitelj, predvsem pa mož in oče, nam v tem izvrstnem  priročniku ponuja odgovor na vprašanje, ki si ga verjetno zastavljamo vsi starši – kako ravnati, da bomo vsi v družini srečni in se bomo dobro počutili. Odgovore najde tako v znanstvenih dognanjih kot tudi v utrinkih iz vsakdanjika svoje šestčlanske družine.

Pri branju nas opozarja, da ne gre toliko za zbirko nasvetov o vzgoji, ampak naj knjigo dojemamo kot avtoetnografsko poročilo nekega očeta, ki se skupaj z ženo po najboljših močeh trudita biti dobra starša in kako ob tem bolj ali manj uspešno rešujeta težave, ki jih sabo prinaša družinsko življenje.

Izvrsten priročnik, ki predstavi konkretne vidike in možnosti, kako pozitivno pristopiti k izzivom, ki jih doživljamo v lastnih družinah.

Odlomek iz besedila:

»Občasno v naši družini gostimo na obisku gospoda Ljuba. Resnici na ljubo se Ljubo kar sam povabi k nam in z Marinko se nama zdi, da malce prepogosto. Da si je na zunaj neviden, ga prepoznamo po značilnem vznemirjenju enega ali več naših fantov, kar zlahka preraste v besedne ali občasno celo v telesne obračune med brati. Da, uganili ste: govorim o ljubosumju med sorojenci.«

ŠUŠTERŠIČ, BRIGITA: VZGOJA LASTNIH SADIK: VSE O VZGOJI SADIK ZA DOMAČI VRT

Brigitin vrt, 2021

Vrtičkarji in vsi ljubitelji vrtnarjenja imajo delo celo leto, saj vzgojo sadik začnejo že pozimi. Da bi pri tem bili še bolj uspešni, je predavateljica, učiteljica naravnega in domačega življenja ter vrtnarka Brigita Šušteršič spisala nov priročnik. V njem deli svoje bogate izkušnje in znanje, saj se že vrsto let ukvarja z vzgojo sadik, vodi vrtnarijo Brigitin vrt ter si obenem aktivno prizadeva, da bi pri vrtnarjenju zmanjšala uporabo plastične embalaže.

V prvem delu priročnika natančno in razumljivo predstavi osnove vzgoje  več kot 50 različnih sadik v hiši, rastlinjaku ali domačem kalilniku. Drugi del knjige je namenjen vzgoji vsake sadike posebej. Posebno poglavje o zimski setvi na prostem pa je prispeval Aljaž Plankl, ki ga vrtičkarji med drugim poznajo tudi po spletni platformi Vrt brez prekopavanja.

Nepogrešljiv praktičen vodnik za uspešno vrtnarjenje, zdrave sadike in bogat pridelek …

Odlomek iz besedila:

»Zelišča ne smejo manjkati na vrtu, saj domače jedi dobijo najboljši okus šele takrat, ko jim dodamo nekaj domačih zelišč. Poleg okusa jih gojimo tudi zato, ker brez njih ni prave domače lekarne in ker tudi naš vrt ščitijo pred škodljivci. S svojim močnim vonjem jim namreč preprečujejo, da bi zavohali našo zelenjavo in jo napadli.«

ŽMITEK P., MAŠA: PO SLEDEH VELIKANOV: SESALCI KENOZOIKA

Miš, 2021

Dinozavri že od nekdaj burijo domišljijo ter v nas vzbujajo radovednost in čudenje. Manj znanega pa je o živalih, ki so Zemljo naseljevale v kasnejših obdobjih. Ilustratorka in grafična oblikovalka Maša P. Žmitek je tako v magistrskem delu, za katerega je prejela tudi univerzitetno Prešernovo nagrado, predstavila sesalce, ki so naseljevali planet po izumrtju teh skrivnostnih, skoraj mitičnih živali iz pradavnine. Temeljito je preučila razpoložljivo literaturo ter gradivo, ki ga je zbirala na terenu. Nastale so statične risbe različnih rédov živali, izpostavila pa je predvsem tiste, ki so nam po velikosti in videzu neznani, nenavadni, nekateri celo groteskni. Med drugim si lahko ogledamo diprotodonta – največjega rastlinojedega vrečarja, orjaškega pasavca ali pa dlakavega mamuta. Posebnost knjige je, da s pomočjo priložene mreže risbe postanejo gibljive, saj je uporabila posebno predkinematografsko tehniko ombro.

Nadvse domiselna knjiga, ki starodavni megafavni kenozoika dobesedno vdahne življenje in bo navdušila tako otroke kot odrasle.

Odlomek iz besedila:

»Med najbolj številčne predstavnike zadnje ledenodobne megafavne pa pri nas uvrščamo dlakavega mamuta in največje predstavnike jamskih medvedov, ki so kdaj tacali po svetu. Torej je tudi naše ozemlje dajalo zatočišče mnogim fosilnim sesalcem, katerih ostanke si lahko ogledate v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.«

FISHER, KERRY: OTOK POBEGA

Meander, 2021

Octavia in Roberta sta prijateljici in zaveznici že vse od najstniških let. Skupaj sta prebrodili mnoge krize, si delile marsikatero skrivnost, pa tudi srečne trenutke. Bližata se štiridesetim in vsaka se spopada s svojimi težavami ter poskuša kar najbolje krmariti skozi življenje.

Roberta ima na videz vse, kar si človek lahko želi – hčerko, privlačnega in bogatega moža Scotta, uspešno podjetje ter ugled v družbi. Njena prijateljica Octavia je tista, ki ve, kako agresiven, posesiven in nevarno vzkipljiv je Scott v resnici. A tudi Octaviino življenje ni ravno idilično. Pred skoraj dvema desetletjema se ji je sesul svet – umrl ji je oče, fant, s katerim je želela živeti svoje sanje, pa jo je zapustil brez pojasnila. Sedaj je vpeta v dinamično družinsko življenje, poročena je z dolgočasnim, pedantnim in skopuškim Jonathanom, ki ga bolj kot trije otroci in žena zanima služba.

Robertin zakon doseže najnižjo točko in tudi Octaviin na videz miren in trden zakon se znajde na preizkušnji, ko Jonathan dobi službo na oddaljeni Sardiniji. Octavia potihoma začne sanjati o otoku, kjer je nekdaj preživela najlepše trenutke z nekom, ki ga še vedno ni povsem iztrgala iz srca …

Branje, ki nas popelje v razmišljanje o lastnih razmerjih, v katere smo ujeti, a obenem tudi prijetna in ravno prav zabavna ljubezenska zgodba.

Odlomek iz besedila:

»Sovražim prekleti telefon, če zvoni sredi noči. Dobre novice lahko vedno počakajo do jutra. Najprej sem pomislila na mamo. Nikoli se nisem sprijaznila, da je po očetovi smrti živela sama v tisti veliki hiši. Sicer me je prebudilo že prvo zvonjenje; še malo je trajalo, da sem izkopala razburjeni mobi izpod včerajšnjih kavbojk.«

AFSHAR, TESSA: TATICA IZ KORINTA

Družina, 2020

Ameriška pisateljica iranskih korenin nas v tem romanu popelje v Atene in Korint. Galen je po ločitvi bil prisiljen pustiti svoje otroke – Dionizija, Ariadno in Tea v Atenah pri ženi. Mlajša dva se odločita, da bosta pobegnila k očetu v Korint. Ariadna želi odkriti očetovo skrivnost, ki je povzročila razkol v družini in ga prisilila, da jih je zapustil. Spozna, da se njen ugledni in spoštovani oče ponoči prelevi v Častnega tatu. Jemlje tistim, ki so nepošteno obogateli in daje revnim ter pomoči potrebnim. Odloči se, da bo očetu pri tem početju pomagala, saj bi rada družino rešila pred finančnim propadom. Obenem tvega, da bo s tem izgubila naklonjenost moškega, ki ga ljubi. Tik preden bi opustila to tvegano in nepošteno početje, Ariadno in očeta nekdo odkrije. Znajdeta se pred veliko preizkušnjo. Njihova življenja pa korenito spremeni tudi Pavel iz Tarza, ki ga je Dionizij spoznal v Atenah in ga v Korintu predstavi svoji družini. Pavel jim oznani nepredstavljivo novico in srečajo se z Ljubeznijo, ki spreminja srca …

Čudovita zgodba, ki oživi delček iz življenja svetopisemskega Pavla in s seboj prinaša globoko duhovno sporočilo.

Odlomek iz besedila:

»Vidite, prijatelji moji, prava ljubezen je potrpežljiva in dobrotljiva. Božja ljubezen ni nevoščljiva, se ne ponaša in se ne napihuje. Ni brezobzirna, ne da se razdražiti. Ne išče svojega. Ljubezen nikoli ne obupa. Vse veruje. Vse upa. Ljubezen vse prestane. Takšna ljubezen nikoli ne mine.«

 Ob koncu pa naj vas poboža še misel Paula Coelha:

Kako se luč razlije po hiši? Tako, da odpremo okna. Kako vstopi luč v človeka? Tako, da ljubezni odpre vrata.

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


KNJIŽNI MOLJ

7. 1. 2022

Vstopili smo v novo leto. Čas, ko se ozremo v prihodnost in si začnemo postavljati nove cilje. Čas, ko pišemo dolge sezname novoletnih zaobljub. Si boste v novem letu vzeli čas zase? Ste si obljubili, da boste več brali? Verjetno ste že slišali, da je branje za um to, kar je telovadba za telo. Vse, kar morate storiti, je, da poiščete miren bralni kotiček, da vam bo branje res v užitek. Tako preprosto je! Za priporočila dobrih knjig pa so poskrbeli v Knjižnici Kočevje.

MCANULTY, DARA: DNEVNIK MLADEGA NARAVOSLOVCA

UMco, 2021

Knjiga, nagrajena z Wainwrightovo literarno nagrado za najboljšo knjigo o naravi, je najboljša možna izbira za začetek novega bralnega leta. Gre za navdihujočo pripoved mladega fanta z motnjo avtističnega spektra, na pragu svojega štirinajstega leta, ki zase pravi, da ima srce naravoslovca, glavo bodočega znanstvenika in kosti nekoga, ki je že utrujen od apatije in uničenja, ki se vrši nad svetom narave. Zgodba o spreminjanju sveta narave, njeni zdravilni moči in ljubezni družine ter domače naloge, izpiti in pričakovanja, nas povezano peljejo skozi vse letne čase. Dara nam razkriva intenzivnost svojih občutij z opazovanjem narave, ki nadomestijo občutja tesnobe in strahu pred navezovanjem stikov z ljudmi, saj je zaradi motenj avtističnega spektra pogosto deležen vrstniškega nasilja.

Čudovita knjiga mladega naravoslovca, okoljevarstvenika in aktivista iz Severne Irske, ki je za pomoč in zaščito narave pripravljen posvetiti svoje življenje, nam polaga na srce, da je dolžnost vseh nas, da naravi pomagamo in jo varujemo. Dara je za svoje delo prejel že veliko nagrad različnih britanskih okoljevarstvenih institucij in je do sedaj najmlajši prejemnik medalje RSPB za okoljevarstveno delo.

Odlomek iz knjige: »V hitrem, tekmovalnem svetu se moramo počutiti prizemljene. Moramo čutiti zemljo in slišati ptičjo pesem. Da bi bili v svetu, moramo uporabljati svoje čute. Morda se bo, če se z glavo dovolj dolgo zaletavamo v zid, začel ta krušiti in bo padel. In morda lahko ruševine uporabimo, da zgradimo nekaj boljšega in lepšega, kar bo omogočalo našo lastno divjost. Predstavljajte si to.«

JEGLIČ, MARIJA: ZVERIČJA ROLADA Z ZVEZDAMI

Marija Jeglič, 2021

Zbirka kratkih zgodb, v kateri ne manjka modrosti živali, rastlin in dreves, ki skozi dialoge rešujejo na videz nerešljive težave medsebojnih  odnosov današnjega sveta, zagotovo sodi na seznam branja, ki vlivajo optimizem in pozitivno energijo, kar nam v začetku novega leta še kako pride prav. Avtorica je iz svojih izkušenj črpala mnoge življenjske modrosti, saj je kot mlada alpinistka spoznala lepote čarobne narave, ki jo je že od malega navdajala z neskončno domišljijo in s tem ustvarjala začetek zgodb za otroke in odrasle. V zgodbe je vpletla tudi resnične kraje in ljudi. Spoznamo npr. Vratarja iz doline Vrat in Krmarja iz sosednje doline Krme, ki v humornem prepiru ustvarita prvi zemljevid najvišjega vrha dežele.

Marija Jeglič, po poklicu radiološka inženirka v ljubljanskem Kliničnem centru se loti vsega, od oblikovanja novih frizur, masiranja do slikanja na platnu. Sama je poskrbela za izvirne ilustracije, ki zgodbe čudovito dopolnijo. Prepustite se čarobnosti njenih sporočil in morda tudi vi najdete odgovor na vprašanje, ki ga že dolgo iščete.

Odlomek iz knjige: »Če hočeš biti sami sebi najboljša prijateljica, se moraš najprej soočiti z lastnimi šibkostmi ter napakami in se tem navkljub sprejemati. Šele če se jih zavedaš, lahko poskušaš kaj spremeniti.«

JACKSON, TOM: ČLOVEK PRIHODNOSTI

Učila International, 2021

Ljudje smo razmišljujoča bitja in tekom svojega življenja se pogosto sprašujemo vse mogoče. Verjetno ste se že kdaj vprašali, ali lahko živimo večno in premlevali katero od tem o umetni inteligenci, robotiki, kloniranju ljudi, genskem inženiringu na ljudeh pa o staranju in smrti, moči medicine in lepotnih posegih. V tej knjigi dobite odgovore na vprašanja, ki jih potrebujete za informirano mnenje o prihodnosti človeštva in med prijatelji v družbi samozavestno zagovarjate svoja stališča. Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja, a vaše bo temeljilo na informacijah. Ste pripravljeni? Dobrodošli v prihodnosti!

Človek prihodnosti je poučna knjiga za mladino iz zbirke Za kaj gre? avtorja Toma Jacksona, ki stvarno literaturo piše že 25 let. Še posebno rad se posveča tehnologiji, biološkemu razvoju in naravoslovju nasploh. Ilustracije je prispevala Cristina Guitian, njihova posebnost so ročno izrisani liki, podobni nadrealističnim hibridnim bitjem.

Odlomek iz knjige: »Popravljanje človekove zarodne linije bi staršem omogočilo, da si naročijo otroka po željah. Kakšnega želite? Zelo inteligentnega, lepega, močnega in seveda zdravega. Bi želeli, da je podoben vam ali vaši najljubši televizijski zvezdi? Lahko bi mu dodali še gene drugih organizmov. Predstavljaj si otroke, ki se v temi svetijo kot meduze ali imajo kakšne druge živalske lastnosti, na primer netopirski ultrazvok, sposobnost zaznavanja električnih impulzov kot morski psi ali toplotne čutnice kot kača.«

SHEPHERD, ANDY: FANT, KI JE GOJIL ZMAJE

Učila International, 2021

Tomaž na dedkovem vrtu odkrije zanimivo drevo z grčasto kosmatim deblom, dolgimi bodičastimi vejami kot kaktus, čudno krošnjo, podobno krpi za pomivanje tal, velikimi visečimi poganjki in rdečim bodičastim sadežem, podobnemu ananasu. Sadež, ki je odpadel iz živobarvnega poganjka, Tomaž pospravi in odnese v hišo. Lahko si predstavljate presenečenega Tomaža, ko se iz sadeža izvali čisto pravi zmajček. Življenje z domačim ljubljenčkom je zares zabavno in neverjetno, a tudi zelo nepredvidljivo, če gre za plazilca, ki bruha ogenj. Ko se na drevesu pojavi še več bodičastih sadežev, pa zabavni dogodivščini ni videti konca.

Si nameravate v tem letu omisliti najbolj izjemno domačo žival vseh časov? Zdaj veste, kaj morate narediti – posaditi pitajo, drevo z zmajevimi sadeži. In na varno prestaviti monstero. Zmajčki so namreč rastlinojedi in naravnost obožujejo sobne rastline.

Topel prvenec mladinske pisateljice Andy Shepherd je nadvse zabaven in poln čarovnije, obogaten z ilustracijami nagrajene umetnice in ilustratorke Sare Ogilvie.

Odlomek iz knjige: »V redu. Mogoče bi bili vi čisto hladnokrvni, če bi v svoji sobi našli zmaja. Mogoče vas to sploh ne bi ganilo in bi natančno vedeli, kaj storiti. Lepo bi si rekli: »O, kul, prav kul zmaj je. In jaz sem glede tega čisto kul. Po drugi strani pa jaz nisem imel pojma, kaj storiti in glede vsega skupaj se prav gotovo nisem počutil kul. Hočem reči – to je bil zmaj.«

Naj vas v januarski vikend toplo zaziblje še pesem iz avtorske slikanice Dvanajst mescev izjemne slikarke Marije Lucije Stupica in pesnika Andreja Rozmana Roze, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

JANUAR

Ko se leto začne in so dolge noči,

ko gole so veje in nič ne cveti,

ko mraz je, ker sonce le kratek čas sije,

za zemljo je čas, da si malo spočije,

zato zaželi si snežne odeje.

Saj če nima odeje, ne more zaspat

in se pomladit za naslednjo pomlad.

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje.