KNJIŽNI MOLJ

25. 12. 2020

Praznično-počitniški dnevi so nam prinesli nekaj božičnega vzdušja in sprostitve. A v Knjižnici Kočevje tudi ob koncu leta ne počivamo. Za vas imamo pripravljen bogat izbor leposlovnega in strokovnega gradiva. Še vedno velja priporočilo, da si želeno gradivo vnaprej rezervirate po telefonu (01/893-13-20) ali po e-pošti na naslov: narocilo.knjiznicakocevje@gmail.si.

Seveda nas lahko kadarkoli med delovnim časom tudi pokličete in z veseljem vam bomo svetovali in pomagali. Izpostaviti moramo še praznični zadnji dan v letu, ko vam bomo na razpolago od osme do dvanajste ure. Obenem se vsem obiskovalcem in našim zvestim bralcem zahvaljujemo za natančno upoštevanje vseh priporočil in higienskih ukrepov.

V branje vam tokrat ponujamo dve leposlovni in eno strokovno novost, ki so še posebej primerne za prazničen čas. Pozabili pa nismo niti na mlade radovedneže in njihove starše.

Devin Dennie: Zakaj? Zemlja: sijajni odgovori na osupljiva vprašanja

Didakta, 2020

Privlačno oblikovan in bogato ilustriran priročnik je namenjen mlajšim otrokom in šolarjem prve triade, s katerim jim lahko odrasli približamo planet, na katerem živimo. Vsebinsko je razdeljen na pet poglavij, kjer najdemo osupljive podatke o Zemlji, njenem površju, vodah, ozračju in življenju na njej. Staršem bodo v pomoč razlage za prva vprašanja, ki jih tako radi zastavljajo radovedni malčki, kot je denimo, ali gre zvečer Sonce spat, kako lahko dihamo v vesolju, zakaj so na nebu barve in koliko ljudi sploh živi na Zemlji. Na koncu knjige se skriva tudi zabaven kviz, s katerim lahko bralci preizkusijo svoje novo pridobljeno znanje ter ga posredujejo družini in prijateljem.

V dobi, ko so nam informacije tako lahko dostopne in je prva misel, da »vprašamo Google«, je še toliko bolj pomembno, da znamo kritično presojati, kaj je resnično in kaj ne. Morda lahko za začetek najmlajšim spet približamo uporabo že kar malo pozabljenih priročnikov in enciklopedij in jim s tem pokažemo, kako najdejo pot do preverjenih informacij. Pa še zabavno je, ko skupaj listamo in odkrivamo nova znanja.

Odlomek iz besedila:

»Sončni zahod

Ko Sonce zahaja, mora njegova svetloba skozi ozračje prodirati poševno. Zato se razprši v žareče rdeče, rumene in oranžne odtenke.«

Franc Šivic: Moje življenje s čebelami: avtobiografija

Pozimi si celo čebele, te neverjetno marljive žuželke, privoščijo nekaj počitka. Morda si bodo lahko v teh dneh tudi vsi skrbni čebelarji, ki so nam upravičeno v ponos, privoščili nekaj oddiha. V branje vam zato ponujamo zares zanimivo avtobiografijo dolgoletnega čebelarja Franca Šivica.

To plemenito poslanstvo je začel opravljati leta 1957, nato pa vseskozi iskal načine, kako pridobiti nova znanja za dobro in uspešno delo s čebelami. Je avtor strokovnih monografij in člankov s področja čebelarstva ter njegov neutrudni promotor. Posebno pozornost je namenjal čebelarski kulturni dediščini in turizmu ter organiziral številne čebelarske prireditve. Ob 80. letnici so mu v Čebelarski zvezi Slovenije podelili najvišje čebelarsko priznanje – nagrado Petra Pavla Glavarja.

Sam pravi, da ima s čebelami prav posebno vez – že od zgodnje mladosti so mu namreč prišle na pomoč ob vseh pomembnih življenjskih odločitvah in pomagale, da je izbral najboljšo pot.  V knjigi tako lahko prebiramo o različnih dogodkih, ki so tako ali drugače povezani s čebelami in jih ne bi doživel, če ne bi bil čebelar. Opremljena je s čudovitimi avtorskimi fotografijami, ki zaokrožujejo besedilo. V branje jo priporočamo vsem, ki bi radi pobliže spoznali svet čebelarstva ter življenje našega uglednega čebelarja, ki je priznan doma in v svetu.

Odlomek iz besedila:

»Svetovni čebelarski kongres Apimondia 2003, ki se je odvijal v Ljubljani, predstavlja prelomni trenutek za rojstvo nove zvrsti turizma, kakršne dotlej nismo poznali. Gre za čebelarski turizem oz. apiturizem. Tuji obiskovalci kongresa so takrat opazili, da smo Slovenci bolj kakor katerikoli drug narod čustveno globoko navezani na čebele.«

Michelle Marly: Maria Callas: največja pevska diva svojega časa in drama njene ljubezni

Učila, 2020

Nemška pisateljica Micaela Jary, ki pod psevdonimom Michelle Marly piše odlične biografske romane, je ustvarila ganljivo pripoved o največji operni divi Marii Callas. Popelje nas v zasebno življenje in zakulisno dogajanje umetnice, ki je svet pretresla z neverjetnim glasovnim razponom in igralskim talentom. Njenih dosežkov v svetu operne glasbe do danes ni presegel nihče.

Mariina mati je že zgodaj opazila, da ima deklica izjemen talent, zato sta glasba in petje postala njen svet. Kasneje se je poročila s svojim menedžerjem, ki je bil 27 let starejši od nje in jo je dojemal bolj kot lastnino kakor svojo ženo. Na vrhuncu kariere, pri svojih 36 letih, pa je spoznala dušo dvojčico – Aristotela Onassis, svojo veliko in nepozabno ljubezen. Maria je bila prepričana, da sta si usojena. Obema je bilo skupno, da sta začela iz nič in dosegla vrh zaradi močne volje in sposobnosti. Aristotel je bil prvi in edini, ki je v Marii videl žensko in ne le umetnice. Postala sta najslavnejši grški par. A njuna sreča ni ostala neskaljena. Ko se je veliki Onassis zagledal v najslavnejšo vdovo na svetu, Jackie Kennedy, se je Mariina sreča spremenila v pravo grško tragedijo…

Čudovita, grenko-sladka zgodba, ki nam pokaže blišč in bedo slavnih ter hkrati spomni, da si vsi nekje globoko v notranjosti  predvsem želimo biti sprejeti in ljubljeni, takšni, kakršni smo.

Odlomek iz besedila:

»Pomislila je na številne zasebne koncerte, na katere jo je kot otroka silila mama in ki so naposled pripeljali do prvega nastopa pred občinstvom na krovu tiste ladje, ki jo je z mamo in sestro odpeljala stran od New Yorka, stran od očeta, v Grčijo. Po tistem je postala glasba prevladujoč element v njenem življenju. Prijateljev skoraj ni imela, ker njena mama tega ni dopuščala, prav tako ne drugih konjičkov. Pravzaprav razen petja ni imela – ničesar.«

Coleen Wright: Čaroben božič

Meander, 2020

Očarljiva zgodba nas ponese v čas pred božičem, v neokrnjeno vermontsko pokrajino, kjer sta Jeanne in Tim pred desetletjem z navdušenjem odprla skupen življenjski projekt – Zimzeleno gostišče. Sedaj sta se znašla pred največjo preizkušnjo, saj se soočata z grozečim zaprtjem pa tudi njun odnos je vse prej kot popoln. Pripravljata še zadnje podrobnosti za poslednji dogodek – družina Green prihaja na poroko edinke Hannah. V gostišče je izgubljeni navdih za pisanje nove knjige prišla iskat tudi odlična pisateljica za otroke Molly. A nenadoma nič več ne gre po načrtu. Nikomur. Nesojeni ženin si premisli, silovit snežni vihar pa v gostišče prinese zanimive nenapovedane goste. Zgodba se lahko prične zapletati in odpletati kot klobčič volne… Preprosta, romantična zgodba začinjena s humorjem, igrivostjo in kančkom napetosti. Ravno pravšnja za dolge, zimske večere skupaj s skodelico vročega čaja in dišečimi piškoti.

Odlomek iz besedila:

»Kot vedno je samo obsedela in pustila, da jo vse prevzame, medtem ko se je vročina jabolčnika prijetno širila čez njene dlani. Ni pisala tako, da je razmišljala, pač pa tako, da je poslušala, pripravila oder in dovolila zgodbi, da najde njo.«

Za konec pa še zahvala in voščilo vsem zvestim bralcem ter obiskovalcem Knjižnice Kočevje. Preživite praznike v krogu najbližjih in si v novem letu privoščite obilo dobrega branja. Najdete ga v vaši Knjižnici Kočevje.

Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj sem za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


KNJIŽNI MOLJ

11.12. 2020

V Knjižnici Kočevje smo že prav praznično razpoloženi. Ta mesec je za nas še posebej vesel, saj je občina Kočevje prvič prejela naziv »Branju prijazna občina«. Knjižnica Kočevje si s svojimi aktivnostmi, projekti in prireditvami, ki jih je v kakršni koli obliki podprla Občina Kočevje, pridružuje znatne zasluge za pridobitev naziva »Branju prijazna občina« in upa, da bo lahko v skladnem sodelovanju in podporo z novimi projekti ta naziv upravičevala tudi v prihodnje.

Tako mi, kot naši uporabniki, smo se že kar navadili na izposojo gradiva v skladu z ukrepi in tako vas vse lepo vabimo, da nas obiščete in si zagotovite svoj kupček decembrskega čtiva. Priporočljivo je, da si knjige predhodno rezervirate po COBISSu, preko telefonske številke 01 893 13 20 ali e-maila za naročanje: narocilo.knjiznicakocevje@gmail.com. Vabimo vas, da preizkusite tudi izposojo e-knjig preko portala Biblos in zvočnih knjig preko aplikacije AudiBOOK.

Še vedno vas vabimo, da sodelujete v praznični nagradni igri na našem Facebook in Instagram profilu, kjer se lahko potegujete za bombažno vrečko in bon za letno članarino v naši knjižnici. Spremljate nas na naših socialnih omrežjih, kjer za vas redno pripravljamo in delimo zanimive vsebine!

V decembru pa smo pripravili še posebno presenečenje za otroke: zaradi nepredvidljivih razmer in ukrepov, omejitve prireditev in v zavedanju, da je morda komu v trenutni situaciji pot do knjižnice otežena, smo za otroke pripravili pravljične videoposnetke s predstavitvijo projekta Dogodivščina medvedka Berija ter pravljico za vsak mesec oz. za vsako pokrajino, ki jo bo obiskal naš medvedek. S spremljanjem videoposnetkov lahko otroci sedaj v projektu sodelujejo tudi od doma. Videoposnetki so dostopni na YouTube profilu Knjižnice Kočevje in na naši spletni strani, kjer si lahko preberete še več o projektu. Vabljeni k ogledu in sodelovanju!

Sedaj pa še k današnjemu izboru priporočenega branja:

YAMADA, KOBI: MOGOČE

Ilustracije: Gabriella Barouch

Založba BP, 2020

Avtor odličnih slikanic Kaj storiš s priložnostjo in Kaj storiš z idejo nas je v letošnjem letu navdušil s prav posebno slikanico, ki sicer ne vsebuje veliko besed, a nam te sporočajo ogromno. Ste se kdaj vprašali, zakaj ste pravzaprav tu, tako enkratni in neponovljivi? Na tem točno določenem mestu, ob točno določenem času, z vsemi svojimi unikatnimi lastnostmi? To je zgodba o vsem, kar lahko storimo, in o vsem, kar lahko postanemo. Je zgodba o tem, kdo smo prav ta trenutek in o vseh čarobnih ter brezmejnih sposobnostih, ki so še v nas. Knjiga za otroke, ki odpira prva filozofska bivanjska vprašanja in za odrasle, ki jih izziva s svojim sporočilom. Odgovor bralcu odpira meje in ga sooči s čudovitim in hkrati marsikomu tudi zastrašujočim dejstvom, da je vse mogoče. Smo krojači svoje usode in odprte so nam vse poti, če se za to odločimo. Avtor izzivalno odpira naše sanje in nas hkrati postavlja pred odgovornost: kako bom kar najbolje izkoristil izkušnjo, ki mi je dana v tem življenju na Zemlji? Knjiga, za katero si lahko vsak odrasel želi, da bi jo starši v otroštvu prebrali njemu: kakšno bi bilo vaše življenje, če bi vam kot otroku nekdo povedal, da je vse mogoče? Naredite to uslugo svojemu otroku in mu predajte pomembno sporočilo: sledi svojemu srcu in sanjam in dosežeš lahko vse, kar si želiš. Knjigi dodatno čarobnost dodajo še sanjske ilustracije Gabrielle Barouch, ki nas osupnejo na vsaki strani.

Iz knjige: »Mogoče si tukaj, da boš prižgal luč v krajih, kjer vlada tema že dolgo, predolgo?«

KAWABATA, Yasumari: SNEŽNA DEŽELA

Prevedel: Iztok Ilc

Sanje, 2009

Yasumari Kawabata je leta 1968 postal prvi japonski pisatelj, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Njegove knjige združujejo lepoto starodavne Japonske in sodobne smernice življenja. Ganljiva ljubezenska zgodba Snežna dežela je bila prvič objavljena leta 1937, ponovno predelana je izšla 1948 in je verjetno Kawabatov najslavnejši roman, ki je večkrat oživel tudi na filmskem platnu. Verjamemo, da se bo še posebej prilegla v tem času, ko sneg v belo ovija tudi našo deželo.

V romanu se srečamo s Shimamuro, estetom srednjih let, brezdelnežem, ki je svoje imetje podedoval po starših in je svoj čas namenil iskanju lepote in pisanju knjige o baletu. V Tokiu ima ženo in otroke, vendar ga sla po lepi gejši Komako, ki jo je v preteklosti spoznal v gorskih toplicah, kjer so zime dolge, temne in tihe, odvleče v oddaljeno Snežno deželo. Na vlaku, s katerim potuje do tja, ga s svojo lepoto popolnoma prevzame mlado dekle Yoko, ki potuje v spremstvu moškega. Toda njegov beg v Snežno deželo, začasni dom v oddaljeni pokrajini, je namenjen odkrivanju pravih čustev, ki jih goji do njega gejša Komako in upanju, da so le-ta enako močna kot njegova. V pristnost Komakinih čustev močno dvomi, a ga njena navzočnost in lepota tako privlačita, da gejšo kljub temu redno obiskuje. Skozi zgodbo spoznamo, da se Komako, Yōko in moški z vlaka med seboj poznajo, a njihova povezanost bralcu nikoli ni povsem razkrita. Kako njihovo poznanstvo pravzaprav vpliva na Shimamura in ali mu bo v zgodbi uspelo prepoznati resničnost Komakinih čustev, ki jih goji do njega? Roman nam poleg zanimive in lepo berljive zgodbe ponuja tudi vpogled v kulturo, običaje, pokrajino in tradicijo Japonske, ki je zahodnemu svetu velikokrat nepoznana. Pisatelj je nekoč omenil, da je Komako ustvaril na podlagi resnične osebe.

Iz knjige: »V času pred smučarsko sezono je bilo v koči nad toplimi vrelci najmanj gostov, in ko se je Shimamura vrnil iz zunanjega kopališča, je gostišče že potonilo v spanec. Na izrabljenem hodniku so ob njegovem koraku steklena drsna vrata medlo zaječala. Na dnu, kjer je hodnik zavil okrog sprejemnega pulta, je stala visoka ženska. Spodnje robove kimona je imela hladno razprostrte čez črno bleščeče se podnice

NOVAK, BORIS A.: LUNIN KOLEDAR: Praznična Pesniška Pratika

Goga, 2020

»Zgodovina človeškega rodu je zgodovina koledarjev, ki nam urejajo ritem življenja. Že od nekdaj koledarji odsevajo svetlobo Sonca, Luninih men in zvezd, menjave letnih časov, sosledje takih in drugačnih praznikov. Koledarji uravnavajo naš odnos do narave, dela, intime in družbe, se pravi – do vsega bistvenega. Prav zato je bila izdelava koledarjev zmeraj privilegij verskih in državnih oblasti. Največji vladarji svetovne zgodovine so uvajali nove koledarje, kot npr. Julij Cezar julijanski koledar ali papež Gregor gregorijanski koledar, ki ga še zmeraj uporabljamo,« je o svoji novi pesniški zbirki zapisal naš enkratni pesnik, Boris A. Novak. Sestavljanje koledarja je zamikalo tudi njega, zato je letos pred nami Lunin koledar, v katerem najdemo pesem za vsak dan v letu. A pesmi v knjigi je zares še več, saj ima ima NOVakovskI TEDEN vsaj 12 dni, v NOVakovskEM LETU pa decembru sledijo še fantastični meseci undecimber, duodecimber, tredecimber, quattuordecimber in quindecimber. Letnih časov je pet. V Luninem koledarju najdemo pesmi za odrasle in pesmi za otroke, ljubezenske in družbenokritične, žalostinke ob obletnicah smrti in hvalnice za rojstne dneve, stare in nove pesmi. »Kajti, koledar je kolo in dar,« pravi pesnik. V zbirki beremo tudi pesmi posvečene pisateljem, igralcem, lutkarjem, filozofom, aktivistom … in tako je Lunin koledar tudi majhna enciklopedija slovenskega duha..

Boris A. Novak nas ob branju Luninega koledarja znova spomni, da je naš največji mojster igranja z zvonom in zvenom slovenske besede.

Iz pesmi Preteklost in prihodnost:

»Preteklost se stalno spreminja,

edino prihodnost je ista.

nikogaršnja, prazna in čista,

skrivnostna kot praznična skrinja

Knjižnica Kočevje vam želi topel vikend z dobro knjigo v roki!

Izbor današnjega branja sem za vas pripravila

bibliotekarka Pia Marincelj Bregar